Baklava muffin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Baklava muffin

Hozzávalók:

Diós karamellhez:

  • 8 dkg dió
  • 4 dkg vaj
  • 2-3 ek méz
  • őrölt fahéj

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • fahéj

Elkészítése:

A diót apró darabokra összetördeljük, majd egy serpenyőben elkezdjük megpirítani. Pár perc után hozzáadjuk a vajat, majd a mézet, megszórjuk ízlés szerint őrölt fahéjjal, és kevergetve megkaramellizáljuk. Ezután levesszük a tűzről, és teljesen kihűtjük.

Egy tálba beletesszük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, csipet sót, ízlés szerint őrölt fahéjt, és alaposan összekeverjük.

Egy másik tálba beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a puha vajat, és jól kikeverjük. Ezután hozzákeverjük a tejfölt, majd az egész tojást is.

Végül a száraz keverékhez hozzákeverjük a cukros-tejfölös masszát, majd fakanállal jó alaposan összedolgozzuk.

A muffin formát kibéleljük papírral, majd a feléig töltjük az összekevert masszával. Ezután rákanalazunk 1-2 tk karamellizált diót, majd a maradék masszával befedjük a tetejét. (Szilikonos muffin formába nem kell papírt tenni.) Végül mindegyik muffin tetejére egy fél szem diót helyezünk.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük. (Én légkeverés, 150 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve rácsra helyezzük a muffinokat, majd teljesen kihűtjük.

Tálalás előtt a muffinok tetejét porcukorral megszórjuk, vagy ízlés szerint olvasztott mézzel megcsorgatjuk.