Mogyorós püspökkenyér recept
Hozzávalók:
- 7 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 12 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 12 dkg liszt
- 1,2 dl olaj
- 7 dkg török mogyoró durvára vágva
- 2 ek aszalt vörös áfonya apróra vágva
- 2 ek aszalt sárgabarack apróra vágva
- 2 ek kandírozott zöld citrom héj
- 1 tk margarin a forma kikenéséhez
- 1 tk liszt a forma szórásához
Elkészítése:
Egy gyümölcskenyérformát (34,5*11,2*4,5 cm) kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük. A török mogyorót durvára, az aszalt gyümölcsöket apróbb darabokra vágjuk.
A tojások fehérjét gépi habverővel közepesen keményre verjük, majd a cukrot kanalanként adagolva keményre verjük. Beleforgatjuk a lisztet, majd az aszalt gyümölcsöket és a mogyorót. Legvégül az olajat is belekeverjük. Az előkészített formába simítjuk.
170 fokon hőlégkeveréssel 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.Porcukorral megszórjuk és a barázdák mentén szeleteljük.
Tipp:
Volt 7 korábban lefagyasztott, maradék tojásfehérjém. Most ezeket felhasználva, a kertben termett török mogyoróval, valamint némi aszalt gyümölccsel gazdagítva püspökkenyeret készítettem. Igazán egyszerű, finom ünnepi sütemény.
Aki még fokozni szeretné az élvezeteket, nyugodtan bevonhatja olvasztott csokoládéval :-)
Az aszalt gyümölcsök természetesen szabadon variálhatók az otthon lévő aszalványokból és mogyoró helyett akár dióval is készíthető.