Mogyorós püspökkenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 7 kisebb tojás fehérje
  • 12 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1,2 dl olaj
  • 7 dkg török mogyoró durvára vágva
  • 2 ek aszalt vörös áfonya apróra vágva
  • 2 ek aszalt sárgabarack apróra vágva
  • 2 ek kandírozott zöld citrom héj
  • 1 tk margarin a forma kikenéséhez
  • 1 tk liszt a forma szórásához

Elkészítése:

Egy gyümölcskenyérformát (34,5*11,2*4,5 cm) kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük. A török mogyorót durvára, az aszalt gyümölcsöket apróbb darabokra vágjuk.

A tojások fehérjét gépi habverővel közepesen keményre verjük, majd a cukrot kanalanként adagolva keményre verjük. Beleforgatjuk a lisztet, majd az aszalt gyümölcsöket és a mogyorót. Legvégül az olajat is belekeverjük. Az előkészített formába simítjuk.

170 fokon hőlégkeveréssel 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.Porcukorral megszórjuk és a barázdák mentén szeleteljük.

Tipp:

Volt 7 korábban lefagyasztott, maradék tojásfehérjém. Most ezeket felhasználva, a kertben termett török mogyoróval, valamint némi aszalt gyümölccsel gazdagítva püspökkenyeret készítettem. Igazán egyszerű, finom ünnepi sütemény.
Aki még fokozni szeretné az élvezeteket, nyugodtan bevonhatja olvasztott csokoládéval :-)
Az aszalt gyümölcsök természetesen szabadon variálhatók az otthon lévő aszalványokból és mogyoró helyett akár dióval is készíthető.