Mogyorós-karamellás sütemény recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg darált mogyoró
- 4 ek finomliszt
- 1 tk sütőpor
Krémhez:
- 4 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 4 dl habtejszín
- 15 dkg vaj
A tetejére:
- 5 dkg csokoládé
- 5 dkg mogyoró aprítva
Továbbá:
- 1 ek lekvár (az alsó lap lekenéséhez)
Elkészítése:
Piskóta készítése:
A tojássárgákat és tojásfehérjéket kristálycukrot habosra keverjük elektromos habverővel 10-12 perc alatt.
A lisztet, a mogyorót és a sütőport elkeverjük, és fokozatosan hozzá keverjük a cukros tojáshabhoz. 24×39 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk, a tésztát elfelezzük, és két részletben megsütjük.
180 fokra előmelegítjük a sütőt, és egyenként kb. 13-14 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük krémet.
Krém készítése:
A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral csomómentesre keverjük.
A kristálycukrot egy lábasban felolvadásig szép barnára karamellizáljuk, majd óvatosan felöntjük 2 dl habtejszínnel, és felolvadásig kevergetjük.
Ezután a tejjel és tojássárgával elkevert pudingot belecsurgatjuk, és sűrűre felfőzzük. Hűlni hagyjuk, és a vajjal kihabosítjuk.
A habtejszínt kemény habbá verjük, és a krémhez fokozatosan hozzákeverjük. Nagyon finom krém lesz!
Összeállítás:
Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, lekvárral lekenjük, majd a fele krémet rátesszük. Befedjük a másik lappal, és a maradék krémmel lekenjük. Csoki és mogyoró keverékével megszórjuk.
1-2 órára hűtőbe tesszük, és ezután szeleteljük.
Káprázatosan nagyon finom sütemény a végeredmény.