Mogyorós-karamellás sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 4 ek finomliszt
  • 1 tk sütőpor

Krémhez:

  • 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg vaj

A tetejére:

  • 5 dkg csokoládé
  • 5 dkg mogyoró aprítva

Továbbá:

  • 1 ek lekvár (az alsó lap lekenéséhez)

Elkészítése:

Piskóta készítése:

A tojássárgákat és tojásfehérjéket kristálycukrot habosra keverjük elektromos habverővel 10-12 perc alatt.

A lisztet, a mogyorót és a sütőport elkeverjük, és fokozatosan hozzá keverjük a cukros tojáshabhoz. 24×39 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk, a tésztát elfelezzük, és két részletben megsütjük.

180 fokra előmelegítjük a sütőt, és egyenként kb. 13-14 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük krémet.

Krém készítése:

A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral csomómentesre keverjük.

A kristálycukrot egy lábasban felolvadásig szép barnára karamellizáljuk, majd óvatosan felöntjük 2 dl habtejszínnel, és felolvadásig kevergetjük.

Ezután a tejjel és tojássárgával elkevert pudingot belecsurgatjuk, és sűrűre felfőzzük. Hűlni hagyjuk, és a vajjal kihabosítjuk.

A habtejszínt kemény habbá verjük, és a krémhez fokozatosan hozzákeverjük. Nagyon finom krém lesz!

Összeállítás:

Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, lekvárral lekenjük, majd a fele krémet rátesszük. Befedjük a másik lappal, és a maradék krémmel lekenjük. Csoki és mogyoró keverékével megszórjuk.

1-2 órára hűtőbe tesszük, és ezután szeleteljük.

Káprázatosan nagyon finom sütemény a végeredmény.