Mogyorós birsalmás zserbó recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 28 dkg margarin
- 1 dl tejföl
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 5 ml rumaroma
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 4 ek porcukor
- 50 dkg lekvár/dzsem (házi eltevésű)
- 10 dkg cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg törökmogyoró (pörkölt, őrölt)
- 10 dkg tortabevonó
Elkészítése:
A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát.
Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a finom birslekvárral, majd a darált mogyorót, amit előtte elkevertünk a citromhéjjal és cukorral rászórjuk, ügyelve arra, hogy maradjon elég a másik lapokhoz is.
A következő lapot is kinyújtjuk, majd megbökjük, kenjük, és végül szórjuk. Erre kerül az utolsó lap. 20 percig hagyjuk kelni, majd a sütőbe tesszük, 180 fokon 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, tortabevonóval egyenletesen bevonjuk. Akár háromszög, akár rombusz alakúra is vághatjuk.
Tipp:
Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de Magyarországon egykor alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem most meg, egy igazi magyar mogyorós kombináció birssel. Ha megkóstolná Gerbeaud úr, elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat. Legalábbis nálunk 5 csillagos lett.