Hozzávalók:
Elkészítése:
A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát.
Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a finom birslekvárral, majd a darált mogyorót, amit előtte elkevertünk a citromhéjjal és cukorral rászórjuk, ügyelve arra, hogy maradjon elég a másik lapokhoz is.
A következő lapot is kinyújtjuk, majd megbökjük, kenjük, és végül szórjuk. Erre kerül az utolsó lap. 20 percig hagyjuk kelni, majd a sütőbe tesszük, 180 fokon 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, tortabevonóval egyenletesen bevonjuk. Akár háromszög, akár rombusz alakúra is vághatjuk.
Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de Magyarországon egykor alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem most meg, egy igazi magyar mogyorós kombináció birssel. Ha megkóstolná Gerbeaud úr, elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat. Legalábbis nálunk 5 csillagos lett.