Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalácsos-fahéjas tiramisu torta recept

Mézeskalácsos-fahéjas tiramisu torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Piskótához:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12 dkg sütőliszt
    • 12 dkg nyírfacukor
    • 2 tk mézeskalács fűszer
    • 1 tk szódabikarbóna
    • 1/2 cs sütőpor
    • csipet só

    Krémhez:

    • 500 g mascarpone
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek folyékony édesítő
    • 1 kk vaníliaesszencia
    • 1 tk fahéj
    • 15 g zselatin
    • 6 ek meleg víz

    A tejes kávéhoz:

    • 2,5 dl tej
    • 3 tk nescafé
    • 8 szem édesítő (vagy ízlés szerint folyékony is lehet)
    • 2 tk rum aroma

    A tetejére:

    • 2,5 dl habtejszín
    • 1 cs habfixáló (nem kötelező)
    • keserű kakaópor

    Elkészítése:

    Először készítsük el a piskótát: válasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukorral egy habverővel habosítsuk addig a tojások sárgáját, amíg a cukor elolvad és a tojás kifehéredik. Egy csipet sóval verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Először a cukros tojássárgáját forgassuk bele óvatosan, utána a sütőporral, a mézeskalács fűszerrel és a szódabikarbónával elkevert lisztet.

    Simítsuk sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformába és toljuk 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőbe és süssük tűpróbáig. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőt!. Ha megsült, hagyjuk hűlni. Vegyük ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk három részre.

    A tejeskávéhoz melegítsünk fel egy deci tejet, oldjuk fel benne a kávét és az édesítőt, majd öntsük fel a többi tejjel. A rum aromát a végén adjuk hozzá.

    A krémhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját adjuk a mascarpone-hoz a folyékony édesítő, a fahéj és a vanília társaságában, és alaposan keverjük össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá. A zselatint oldjuk fel 6 ek forró vízben. Keverjük el kevés krémmel, majd öntük vissza a többihez, és dolgozzuk össze. Végül forgassuk bele a tojáshabot. FONTOS: a krém minden hozzávalója szobahőmérsékletű legyen! Ha hűtő hideg a mascarpone, azonnal össze fogja “rántani” a zselatint és nem lesz jó a krém!!!

    A legalsó tortalapot tegyük vissza a formába. A tetejét alaposan locsoljuk meg a rumos kávéval. Simítsuk rá a krém felét. A középső lap mindkét oldalára kerüljön kávé, majd jöhet a krém másik fele. Végül az utolsó lap, aminek csak az alsó fele kap a kávéból. Ha a helyére tettük, kicsit nyomkodjuk meg, hogy szépen elterüljön a töltelék.

    Tegyük a hűtőbe dermedni. Ha összeállt a torta, késsel vágjuk körbe és emeljük le róla a forma oldalát. Verjük habbá a hideg tejszínt és simítsuk el a tetején. Díszítésnek (és az íze miatt) szórjuk meg keserű kakaóval. Én most hópihe mintájú cappuccino díszítőt használtam, így még inkább illik a karácsonyi asztalra.

    Tipp:

    Mindenképpen sütni akartam egy karácsonyi tortát, de eddig nem tudtam, milyet. Aztán eszembe jutott, milyen nagyon jól sikerült ez az olaszos édesség…Mert hogy Tiramisu és Tiramisu torta is készült már nálam cukormentes kivitelben. Igaz, mindkettő csak majdnem az. Babapiskótát ugyanis nem tettem bele, helyette szénhidrátcsökkentett piskótát sütöttem és ezt locsolgattam meg a kávéval. Ízre ugyanaz, viszont így cukorbetegek által is fogyasztható. Tehát tiramisu torta lett ismét, de most igazán karácsonyi: a piskóta a mézeskalács fűszertől illatozik, a krém pedig a fahéjtól lesz karácsony ízű. :-)

    Nekem nagyon tetszik, hogy az oldala ilyen rusztikus, a teteje pedig csodaszép. Aki akarja, bevonhatja az oldalát is tejszínnel. Én legközelebb sem fogom, tetszik ez a kontraszt! :-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá