Mézeskalács Magdi módra recept
Hozzávalók:
A mézeskalácshoz:
- 1,5 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 3 dl méz
- 13 dkg margarin
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg porcukor
- 1 kg liszt
- 3 kávéskanál szódabikarbóna
- 2-3 szem mandarin vagy alma
A mázhoz:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 1 mokkáskanál kukoricakeményítő
- pár csepp ecet
- 10-15 dkg porcukor
- 1 nylon zacskó
Elkészítése:
A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket elvegyítjük. Gőz fölött folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük a mézet, a margarint, a porcukrot, amíg el nem olvadnak, majd tűzről levéve hozzáadjuk tojásokat. Apránként hozzátesszük a lisztes egyveleget és összegyúrjuk. 1 éjszakára hűvös helyre tesszük pihenni.
Másnap lisztezett deszkán elnyújtjuk 3-4 mm vastagra, formával kiszaggatjuk és kb 180-190 fokos sütőben világos színűre sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjét robotgéppel felverjük habosra, hozzáadjuk a keményítőt, pár csepp ecetet és kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, folyamatosan alacsony fokozaton keverve közben a robotgéppel és annyi porcukrot hozzáadva, amíg fényes nem lesz és picit megnyúlik a kanálról, de nem csöppen le.
A zacskóba betöltjük a mázt, egészen pici lyukat vágunk a sarkában és ezzel díszítjük a mézeskalácsot. 1 éjszakát száradni hagyjuk, majd zárható dobozokba tesszük, pár gerezd mandarinnal, ez tartja puhán.
Tipp:
Amikor a lisztet tesszük a mézes keverékhez, az elején kanállal vegyítsük, mivel forró. Ha esetleg nehéz a tésztát nyújtani, pár másodperces mikrózás vagy meleg vízzel feltölthető nyújtófa segít.