Hozzávalók:
A mézeskalácshoz:
A mázhoz:
Elkészítése:
A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket elvegyítjük. Gőz fölött folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük a mézet, a margarint, a porcukrot, amíg el nem olvadnak, majd tűzről levéve hozzáadjuk tojásokat. Apránként hozzátesszük a lisztes egyveleget és összegyúrjuk. 1 éjszakára hűvös helyre tesszük pihenni.
Másnap lisztezett deszkán elnyújtjuk 3-4 mm vastagra, formával kiszaggatjuk és kb 180-190 fokos sütőben világos színűre sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjét robotgéppel felverjük habosra, hozzáadjuk a keményítőt, pár csepp ecetet és kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, folyamatosan alacsony fokozaton keverve közben a robotgéppel és annyi porcukrot hozzáadva, amíg fényes nem lesz és picit megnyúlik a kanálról, de nem csöppen le.
A zacskóba betöltjük a mázt, egészen pici lyukat vágunk a sarkában és ezzel díszítjük a mézeskalácsot. 1 éjszakát száradni hagyjuk, majd zárható dobozokba tesszük, pár gerezd mandarinnal, ez tartja puhán.
Amikor a lisztet tesszük a mézes keverékhez, az elején kanállal vegyítsük, mivel forró. Ha esetleg nehéz a tésztát nyújtani, pár másodperces mikrózás vagy meleg vízzel feltölthető nyújtófa segít.