Mézeskalács Magdi módra

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A mézeskalácshoz:

  • 1,5 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 dl méz
  • 13 dkg margarin
  • 3 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 kg liszt
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2-3 szem mandarin vagy alma

A mázhoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 1 mokkáskanál kukoricakeményítő
  • pár csepp ecet
  • 10-15 dkg porcukor
  • 1 nylon zacskó

Elkészítése:

A lisztet, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket elvegyítjük. Gőz fölött folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük a mézet, a margarint, a porcukrot, amíg el nem olvadnak, majd tűzről levéve hozzáadjuk tojásokat. Apránként hozzátesszük a lisztes egyveleget és összegyúrjuk. 1 éjszakára hűvös helyre tesszük pihenni.

Másnap lisztezett deszkán elnyújtjuk 3-4 mm vastagra, formával kiszaggatjuk és kb 180-190 fokos sütőben világos színűre sütjük.

A mázhoz a tojásfehérjét robotgéppel felverjük habosra, hozzáadjuk a keményítőt, pár csepp ecetet és kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, folyamatosan alacsony fokozaton keverve közben a robotgéppel és annyi porcukrot hozzáadva, amíg fényes nem lesz és picit megnyúlik a kanálról, de nem csöppen le.

A zacskóba betöltjük a mázt, egészen pici lyukat vágunk a sarkában és ezzel díszítjük a mézeskalácsot. 1 éjszakát száradni hagyjuk, majd zárható dobozokba tesszük, pár gerezd mandarinnal, ez tartja puhán.

Tipp:

Amikor a lisztet tesszük a mézes keverékhez, az elején kanállal vegyítsük, mivel forró. Ha esetleg nehéz a tésztát nyújtani, pár másodperces mikrózás vagy meleg vízzel feltölthető nyújtófa segít.