Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalács házikó recept

Mézeskalács házikó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 500 g liszt
    • 100 g porcukor
    • 1 csapott evőkanál mézes fűszerkeverék
    • 15 g szódabikarbóna
    • 250 g olvasztott méz
    • 60 g olvasztott margarin
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 evőkanál víz

    Az írókához:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 350-400 g porcukor
    • 2 púpozott teáskanál étkezési keményítő

    Díszítés:

    • színes cukorkák, gyöngyök
    • gumicukor
    • folyékony ételfesték az írókához keverve + porcukor a megfelelő állag eléréséhez, ne legyen túl folyékony
    • ehető csillám
    • töltött gabonapárna (háztető)
    • porcukor (hóesés hatás)

    Elkészítése: Tészta:

    A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Hozzáöntjük az olvasztott margarint és a mézet, a felvert tojást és a vizet. Kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Vastagabb papírból elkészíthetünk sablont, majd a tésztára helyezve késsel körbevágjuk.

    Az alaphoz egy nagyobb méretű tálat vagy tányért használhatunk sablonként.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 190 fokos sütőben megsütjük. Ha teljesen kihűltek, díszítjük a házikó falait. Az összeállítás csak akkor következhet, ha az íróka tökéletesen megszárad, legjobb egy éjszakán át szárítani.

    A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként adagoljuk a porcukrot, ameddig a megfelelő állagot el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab. A porcukor lehet, hogy nem kell mind, a cukor mennyisége a tojás méretétől függ.

    Ha elkészült, zacskóba töltjük és apró lyukat (1 mm) vágunk a zacskó sarkán. A terülőmázhoz az írókát kevés vízzel hígítjuk és kiskanállal vagy ecsettel visszük fel, az előzőleg írókával kontúrozott területre. A terülőmáz száradásához legalább 4-5 óra szükséges, csak ezután tudjuk díszíteni.

    A házikó részeit írókával ragasztjuk össze, és ugyancsak írókával rögzítjük őket az alaplaphoz is. A fenyőfa fagylalttölcsér alappal készült, melyet folyékony zöld színű ételfestékkel színezett íróka díszít. A kéményen szintén színezett írókával készültek a “kövek”. Az ablak üvegnek kemény cukorkát használtam, melyet sütés előtt kissé összetörve beleszórtam a sütőlemezre helyezett házikó ablak réseibe.

    A maradék tésztából további dekorációként szaggathatunk csillagokat, hóembert, fenyőfát.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá