Mézeskalács recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 450 g liszt
- 200 g porcukor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag, kardamom) vagy 1 csomag mézes fűszerkeverék
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál puha vaj
- 200 g méz
- 1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez:
- 120 g átszitált porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
A megkenéshez:
- 1/2 dl tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, majd a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. Az érlelés után a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki. Ne legyen nagyon vékony, kb. 1/2 cm, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgás-tejföllel megkenegetjük, majd 175°C-ra légkeverésen előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük.
A folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. Ha megsült, kivétel után azonnal még egyszer lekenjük a tojásos-tejfölös keverékkel, így lesz fényes a tésztánk.
Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.