Mézeskalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mézeskalács

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 200 g porcukor
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fűszerkeverék (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag, kardamom) vagy 1 csomag mézes fűszerkeverék
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 200 g méz
  • 1 csomag vaníliás cukor

A díszítéshez:

  • 120 g átszitált porcukor
  • 1 tojásfehérje

A megkenéshez:

  • 1/2 dl tejföl
  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, majd a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük. Az érlelés után a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki. Ne legyen nagyon vékony, kb. 1/2 cm, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgás-tejföllel megkenegetjük, majd 175°C-ra légkeverésen előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra váltva, 5-7 perc alatt megsütjük.

A folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy. Ha megsült, kivétel után azonnal még egyszer lekenjük a tojásos-tejfölös keverékkel, így lesz fényes a tésztánk.

Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.