Mézes krémes gazdag csokimázzal recept
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 15 dkg porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál olvasztott zsír vagy vaj
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál tej
- 1 db L-es FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS villával felverve
A töltelékhez:
- 5 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- pici csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg házi sárgabarack- vagy más pikáns lekvár
- 1-2 evőkanál rum
A tetejére:
- 20 dkg étcsoki
- 20 dkg vaj
- 2 evőkanál olaj
- pár csepp rum
Elkészítése:
A lapokhoz a tésztát félkemény állagúra gyúrjuk, 4 részre elosztjuk, kicsit alálisztezve és letakarva 1/2 órát pihentetjük. A sütőhöz tartozó nagy lapos tepsi hátát vékonyan megvajazzuk, a lapokat jól lisztezett felületen, és a tészta felületét is szükség szerint lisztezve egyenként kb. 25×38 cm-re kinyújtjuk, sodrófára lazán feltekerjük.
A sodrófa segítségével rágördítjük a vajazott sütőlapra, és kb. 7-8 perc alatt 180 fokon egyenként közép barnára sütjük. (Ha nem csúszik könnyen le a tepsiről, hosszú pengéjű késsel a tészta alját körben meglazítva segítjük.)
A tejet felforraljuk pici sóval, belekeverjük a búzadarát, és kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük. A hűlés közben néha átkeverjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, rummal ízesítjük, majd a kihűlt tejbedarát apránként eldolgozzuk a vajas krémmel, és jól kihabosítjuk.
Összeállítás:
1. lapra kenjük a krém felét,
2. lapot lekvárral kenünk meg,
3. lapra kenjük krém másik felét,
4. lapot csoki mázzal vonunk be.
A mázhoz gőz felett a csokit a vajjal megolvasztjuk, ízesítjük pici rummal, elkeverjük az olajjal, és bevonjuk a sütemény tetejét.
Másnap az egyeletlen széleket körbevágjuk, majd tetszés szerint szeleteljük és tálalhatjuk.
Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept