Mézes krémes gazdag csokimázzal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A lapokhoz:

  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál olvasztott zsír vagy vaj
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál tej
  • 1 db L-es tojás villával felverve

A töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • pici csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg házi sárgabarack- vagy más pikáns lekvár
  • 1-2 evőkanál rum

A tetejére:

  • 20 dkg étcsoki
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • pár csepp rum

Elkészítése:

A lapokhoz a tésztát félkemény állagúra gyúrjuk, 4 részre elosztjuk, kicsit alálisztezve és letakarva 1/2 órát pihentetjük. A sütőhöz tartozó nagy lapos tepsi hátát vékonyan megvajazzuk, a lapokat jól lisztezett felületen, és a tészta felületét is szükség szerint lisztezve egyenként kb. 25×38 cm-re kinyújtjuk, sodrófára lazán feltekerjük.

A sodrófa segítségével rágördítjük a vajazott sütőlapra, és kb. 7-8 perc alatt 180 fokon egyenként közép barnára sütjük. (Ha nem csúszik könnyen le a tepsiről, hosszú pengéjű késsel a tészta alját körben meglazítva segítjük.)

A tejet felforraljuk pici sóval, belekeverjük a búzadarát, és kevergetve sűrűre főzzük, kihűtjük. A hűlés közben néha átkeverjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, rummal ízesítjük, majd a kihűlt tejbedarát apránként eldolgozzuk a vajas krémmel, és jól kihabosítjuk.

Összeállítás:

1. lapra kenjük a krém felét,
2. lapot lekvárral kenünk meg,
3. lapra kenjük krém másik felét,
4. lapot csoki mázzal vonunk be.

A mázhoz gőz felett a csokit a vajjal megolvasztjuk, ízesítjük pici rummal, elkeverjük az olajjal, és bevonjuk a sütemény tetejét.

Másnap az egyeletlen széleket körbevágjuk, majd tetszés szerint szeleteljük és tálalhatjuk.

Ezt is nézd meg: Alap mézes krémes recept