Mézes krémes recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 csomag szalalkáli
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg zsír
- 3 ek méz
- 1-1,5 dl tej
A krémhez:
- 8 dl tej
- 13 dkg búzadara
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 5-6 dl ribizlilekvár
A tetejére:
- 20 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
A tésztához összegyúrom a hozzávalókat úgy, hogy a zsírt és mézet megolvasztom mielőtt belekeverem és annyi tejet adok hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak.
Négy részre osztom és lisztezett felületen négy, egyenként gáztepsi méretű, 2-3 mm vastagságú lapot nyújtok.
A tepsi hátára fektetem a lapokat. 180 fokra melegített sütőben, egyenként 6-7 perc alatt világos színűre sütöm.
A krémhez tejből, grízből és vaníliás cukorból, csipet sóval tejbegrízt főzők, majd néha megkeverve kihűtöm. A margarint habosra keverem a porcukorral, majd a kihűlt tejbegrízt kis adagokban robotgéppel beledolgozom.
A sütemény összeállításához az első lapon elkenem a grízes krém felét, ráteszem a második lapot, ezt megkenem lekvárral, majd a harmadik lapon elkenem a maradék krémet és befedem a negyedik lappal. Közben minden lapot gyengén lenyomkodok.
Vízgőz felett megolvasztom a csokoládét a vajjal együtt, és bevonom vele a sütemény tetejét.
Érdemes előző nap elkészíteni, hogy a tészta megpuhuljon. Hűvös helyre teszem és másnap tetszés szerinti formára szeletelem. A szeletek nagyságától függően 40-55 db lesz belőle.