Mézes krémes

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag szalalkáli
  • 3 tojás
  • 10 dkg zsír
  • 3 ek méz
  • 1-1,5 dl tej

A krémhez:

  • 8 dl tej
  • 13 dkg búzadara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 5-6 dl ribizlilekvár

A tetejére:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A tésztához összegyúrom a hozzávalókat úgy, hogy a zsírt és mézet megolvasztom mielőtt belekeverem és annyi tejet adok hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak.

Négy részre osztom és lisztezett felületen négy, egyenként gáztepsi méretű, 2-3 mm vastagságú lapot nyújtok.

A tepsi hátára fektetem a lapokat. 180 fokra melegített sütőben, egyenként 6-7 perc alatt világos színűre sütöm.

A krémhez tejből, grízből és vaníliás cukorból, csipet sóval tejbegrízt főzők, majd néha megkeverve kihűtöm. A margarint habosra keverem a porcukorral, majd a kihűlt tejbegrízt kis adagokban robotgéppel beledolgozom.

A sütemény összeállításához az első lapon elkenem a grízes krém felét, ráteszem a második lapot, ezt megkenem lekvárral, majd a harmadik lapon elkenem a maradék krémet és befedem a negyedik lappal. Közben minden lapot gyengén lenyomkodok.

Vízgőz felett megolvasztom a csokoládét a vajjal együtt, és bevonom vele a sütemény tetejét.

Érdemes előző nap elkészíteni, hogy a tészta megpuhuljon. Hűvös helyre teszem és másnap tetszés szerinti formára szeletelem. A szeletek nagyságától függően 40-55 db lesz belőle.