Mézes francia krémes recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg margarin
- 1 ek méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 30 dkg finomliszt
Krémhez:
- 8 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 ek finomliszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
Habhoz:
- 5 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 csapott ek porcukor
- 1 csomag habfixáló (opcionális)
Mázhoz:
- 6 dkg tortabevonó (tejbevonó)
- 10 dkg fehér csokoládé
- 4 ek napraforgó olaj
Elkészítése:
Tészta készítése:
A porcukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a margarint, a mézet és a szódabikarbónát gőz felett felolvasztjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a lisztet belegyúrjuk.
Két részre osztjuk a tésztát, és egyenként 30×30 cm-es lapokká nyújtjuk. Sütőpapírral lefedjük egy tepsi hátulját, és ezen megsütjük a lapokat egyenként kb. 6-8 perc alatt, 180 fokon. Hagyjuk kihűlni.
Máz készítése:
A tortabevonót és a fehér csokit az olajjal gőz felett felolvasztjuk. Ezzel a mázzal az egyik kihűlt lapot egyenletesen megkenjük. Mielőtt még megkötne a máz, jelöljük be a négyzeteket, attól függően, hogy mekkora szeleteket szeretnénk majd vágni. Ha teljesen megdermedt a máz, vágjuk fel a négyzeteket, és tegyük félre.
Krém készítése:
A pudingokat, a lisztet, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot kevés tejben csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet is, jól elkeverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Mielőtt teljesen kihűlne, keverjük bele a margarint és a porcukrot is, és így keverjük egyneművé a krémet. Hagyjuk kihűlni.
Összeállítás:
Az üres lapra kenjük rá a pudingos krémet. A tejszínt verjük kemény habbá (használhatunk habfixálót, hogy kellően kemény legyen a hab), és a krémre tegyük rá, kenjük el egyenletesen. A felkockázott, csokis tetejű tésztát tegyük rá a tetejére, és a krémest 6-8 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a lapok megpuhuljanak.