Mézes francia krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek méz
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 30 dkg finomliszt

Krémhez:

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin

Habhoz:

  • 5 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 csapott ek porcukor
  • 1 csomag habfixáló (opcionális)

Mázhoz:

  • 6 dkg tortabevonó (tejbevonó)
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 4 ek napraforgó olaj

Elkészítése:

Tészta készítése:

A porcukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a margarint, a mézet és a szódabikarbónát gőz felett felolvasztjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a lisztet belegyúrjuk.

Két részre osztjuk a tésztát, és egyenként 30×30 cm-es lapokká nyújtjuk. Sütőpapírral lefedjük egy tepsi hátulját, és ezen megsütjük a lapokat egyenként kb. 6-8 perc alatt, 180 fokon. Hagyjuk kihűlni.

Máz készítése:

A tortabevonót és a fehér csokit az olajjal gőz felett felolvasztjuk. Ezzel a mázzal az egyik kihűlt lapot egyenletesen megkenjük. Mielőtt még megkötne a máz, jelöljük be a négyzeteket, attól függően, hogy mekkora szeleteket szeretnénk majd vágni. Ha teljesen megdermedt a máz, vágjuk fel a négyzeteket, és tegyük félre.

Krém készítése:

A pudingokat, a lisztet, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot kevés tejben csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet is, jól elkeverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Mielőtt teljesen kihűlne, keverjük bele a margarint és a porcukrot is, és így keverjük egyneművé a krémet. Hagyjuk kihűlni.

Összeállítás:

Az üres lapra kenjük rá a pudingos krémet. A tejszínt verjük kemény habbá (használhatunk habfixálót, hogy kellően kemény legyen a hab), és a krémre tegyük rá, kenjük el egyenletesen. A felkockázott, csokis tetejű tésztát tegyük rá a tetejére, és a krémest 6-8 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a lapok megpuhuljanak.