Meggyes rácsos recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 20 g élesztő
- 200 g porcukor
- 500 g liszt
- 250 g margarin
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája + 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 ek tejföl
- 2 üveg magozott meggybefőtt
- 100 g dió
- 2-3 ek zsemlemorzsa
- 1 mk őrölt fahéj
A tepsihez:
- zsiradék, és liszt
Elkészítése:
Az élesztőt meglangyosítjuk tejben, 1 kiskanál porcukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 100 gramm porcukrot, kevés sót, reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztős tejet, a tejfölt, és összegyúrjuk.
Két cipót formázunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen fél óráig kelesztjük.
Közben a meggybefőttet leszűrjük, a diót durvára vágjuk. A maradék porcukrot (100 g.) összekeverjük a fahéjjal.
Kikenünk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, az alját villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas cukorral, majd a maradék dióval.
A másik cipóból kisujjnyi rudakat sodrunk, és megrácsozzuk vele a sütit. 30 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben (180 C°) 30-35 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára csúsztatva kockákra, vagy rombuszra vágjuk. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral is.