Meggyes rácsos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 200 g porcukor
  • 500 g liszt
  • 250 g margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás sárgája + 1 egész tojás
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 üveg magozott meggybefőtt
  • 100 g dió
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 1 mk őrölt fahéj

A tepsihez:

  • zsiradék, és liszt

Elkészítése:

Az élesztőt meglangyosítjuk tejben, 1 kiskanál porcukorral felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadunk 100 gramm porcukrot, kevés sót, reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, az élesztős tejet, a tejfölt, és összegyúrjuk.

Két cipót formázunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen fél óráig kelesztjük.

Közben a meggybefőttet leszűrjük, a diót durvára vágjuk. A maradék porcukrot (100 g.) összekeverjük a fahéjjal.

Kikenünk, kilisztezünk egy közepes méretű tepsit. Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, a tepsibe fektetjük, az alját villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, a dió felével, a meggyel, a fahéjas cukorral, majd a maradék dióval.

A másik cipóból kisujjnyi rudakat sodrunk, és megrácsozzuk vele a sütit. 30 percig kelni hagyjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben (180 C°) 30-35 percig sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára csúsztatva kockákra, vagy rombuszra vágjuk. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral is.