Meggyes pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
(1 nagy gáztepsire való)
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg barna nádcukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája +1 a kenéshez
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1/2 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja
A töltelékhez:
- 2 kg magozott meggy
- vagy 4 üveg (fél literes) meggybefőtt
- 5 evőkanál barna nádcukor
- 1 teáskanál fahéj
- 3 evőkanál búzadara
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját a vajat kockára vágva, a tejfölt, sót, a fél citrom levét és reszelt héját. Az egészet addig gyúrom míg teljesen összeáll a tészta. frissen tartó fóliába csomagolom és 1-2 órára a hűtőbe teszem.
Míg a tészta pihen, addig a meggyet alaposan megmosom és kimagozom. Miután kimagoztam, kinyomkodom a levét. Ha befőttből készítem akkor is kinyomkodom és lecsepegtetem, de kevesebb cukrot adok hozzá, mivel a befőtt már cukrozott.
A tésztát, miután eleget pihent, kiveszem a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrom, majd kétfelé vágom, és akkorára nyújtom, amekkora a tepsi mérete.
A tepsi aljára szilikon lapot, vagy sütőpapírt teszek, és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára ráfektetem a tepsire. A tésztát megszórom egy marék búzadarával, hogy legyen ami felszívja a meggy még megmaradt levét és ne ázzon el a tészta. Ezután ráteszem a kinyomkodott meggyet, megszórom a maradék búzadarával, a cukorral, fahéjjal.
A tészta másik felét is kinyújtom és ráfektetem a meggy tetejére. Egy tojás sárgájával lekenem és villával megszurkálom. Előmelegített sütőbe teszem és 190 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm.
Miután megsült, egy kicsit hagyom hűlni, majd kockákra vágom, a tetejét porcukorral megszórom.