Meggyes mákos szelet recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg margarin
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- kb. 4 evőkanál meggy lekvár
A töltelékhez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg kristálycukor
- 13 dkg margarin
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 sütőpor
- 3 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 7 dl cukrozott meggy, vagy meggybefőtt (házilag tettem el)
Elkészítése:
A tésztához valókat a lekvár kivételével egy tálban fakanállal összedolgozzuk
Sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm x 38 cm-es ( normál) tepsit, majd a masszát fakanállal, vagy műanyag krémkaparóval szépen rákenegetjük a sütőpapírra, esetleg lisztes kézzel kicsit elegyengetjük. Egy vékony réteg tésztát kapunk.
A tetejét megkenjük lekvárral. Ezt követően elkészítjük a tetejére kerülő tölteléket.
Először is a két tojás fehérjét felverjük habnak. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal jól kikeverjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, a sütőporos lisztet.
Végül a mákot ,a levétől lecsepegtetett meggyet és a tojáshabot keverjük hozzá.
A kapott masszát ráöntjük a lekváros tésztára, szépen elegyengetjük a tetejét.
Előmelegített sütőben sütjük, 180 fokra melegített sütőben 40 perc alatt sült ki.
A kihűlt süteményt bevonjuk a csokimázzal.
A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk,simára keverjük és a tészta tetejére öntjük.
Szépen elegyengetjük.
A sütemény tetején a csokimáz nem egyenletes, mivel a meggytől nem egyenes a felszíne a megsült süteménynek.