Meggyes mákos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • kb. 4 evőkanál meggy lekvár

A töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 13 dkg margarin
  • 20 dkg finomliszt
  • 1/2 sütőpor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg darált mák
  • 7 dl cukrozott meggy, vagy meggybefőtt (házilag tettem el)

Elkészítése:

A tésztához valókat a lekvár kivételével egy tálban fakanállal összedolgozzuk

Sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm x 38 cm-es ( normál) tepsit, majd a masszát fakanállal, vagy műanyag krémkaparóval szépen rákenegetjük a sütőpapírra, esetleg lisztes kézzel kicsit elegyengetjük. Egy vékony réteg tésztát kapunk.

A tetejét megkenjük lekvárral. Ezt követően elkészítjük a tetejére kerülő tölteléket.

Először is a két tojás fehérjét felverjük habnak. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal jól kikeverjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, a sütőporos lisztet.

Végül a mákot ,a levétől lecsepegtetett meggyet és a tojáshabot keverjük hozzá.

A kapott masszát ráöntjük a lekváros tésztára, szépen elegyengetjük a tetejét.

Előmelegített sütőben sütjük,  180 fokra melegített sütőben 40 perc alatt sült ki.

A kihűlt süteményt bevonjuk a csokimázzal.

A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk,simára keverjük és a tészta tetejére öntjük.

Szépen elegyengetjük.

A sütemény tetején a csokimáz nem egyenletes, mivel a meggytől nem egyenes a felszíne a megsült süteménynek.