Mascarponés pohárkrém fahéjas csillagokkal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Fahéjas csillag:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje - 1 csipet só
- 200 g porcukor
- 1 nagy ek fahéj
- fél ek citromlé
- 350 g darált mandula+50 g a nyújtáshoz
Mascarpone krém:
- 200 g natúr joghurt
- 200 g natúr krémtúró (vagy túró kevés tejföllel/tejszínnel lazítva)
- 200 g mascarpone
- 2 ek frissen facsart narancslé
- 1 ek narancslikőr
- 50 g nádcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
- 2 lap zselatin
- ízlés szerint fahéjas csillagok
Elkészítése:
Fahéjas csillag elkészítése:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor kezd keményedni, kisebb adagokban hozzászitáljuk a porcukrot és azzal is tovább verjük, amíg szép fényes nem lesz a masszánk. 1/3-át félretesszük – ez lesz a máz a sütinken. A mandula kimérjük, felében elkeverjük a fahéjat és több adagban hozzáforgatjuk a maradék habunkhoz.
A többi mandulát is hozzáadjuk és kézzel összeállítjuk a tésztát. 350 g mandula elég hozzá, egy viszonylag ragacsos tésztát kapunk, amit a legegyszerűbben 2 sütőpapír között nyújthatunk ki. A nyújtólapunkra helyezünk egy nagyobb darab papírt, megszórjuk kevés darált mandulával, ráhelyezzük a tésztát, majd befedjük egy másik papírral és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Csillagokat szaggatunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. A félretett mázzal bevonjuk a tetejüket egyesével, a legpraktikusabb egy kisebb méretű kenőkéssel felvinni a masszát. A sütőt 130 fokra melegítjük elő és kb 30 perc alatt megsütjük a csillagjainkat a középső szinten. Nem szabadna megpirulnia a tetejének, így ha szükséges, tegyük lejjebb a sütőben a tepsit.
Természetesen nem kell kétségbe esni akkor sem ha nem marad hófehér a tetejük, nekem az első adag enyhén megpirult, de az íze így is eszméletlen finom és ugyanúgy remekül néz ki! :) Rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, a legideálisabb, ha a pohárkrémhez valókat egy éjszakán át hagyjuk szikkadni még.
Mascarponekrém elkészítése:
A zselatint a csomagoláson feltüntetett módon előkészítjük. Nálam ez így nézett ki: a lapokat egyesével hideg vízbe áztatjuk és 5-7 percig hagyjuk állni. Ezt követően kivesszük őket, kinyomkodjuk és egy edénybe helyezzük. 2 ek forró (de nem forrásban levő) vizet adunk hozzájuk, majd folyamatos keverés mellet feloldjuk őket.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük az összes többi krém alapanyagot a csillagok kivételével. Előkészítjük a poharakat, majd rétegezzük a krémet néhány összetört fahéjas csillaggal. A tetejét megszórjuk fahéjjal, rárakosgatunk 1-2 egész csillagot, de a narancshéj és a mandula is jól áll neki! :) Jól behűtve tálaljuk.
(Ha gyerekek is fogyasztanak majd belőle, akkor természetesen a likőrt helyettesíthetjük például kevés mandula aromával.)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

