Mascarponés pohárkrém fahéjas csillagokkal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Fahéjas csillag:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 1 csipet só
- 200 g porcukor
- 1 nagy ek fahéj
- fél ek citromlé
- 350 g darált mandula+50 g a nyújtáshoz
Mascarpone krém:
- 200 g natúr joghurt
- 200 g natúr krémtúró (vagy túró kevés tejföllel/tejszínnel lazítva)
- 200 g mascarpone
- 2 ek frissen facsart narancslé
- 1 ek narancslikőr
- 50 g nádcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
- 2 lap zselatin
- ízlés szerint fahéjas csillagok
Elkészítése:
Fahéjas csillag elkészítése:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor kezd keményedni, kisebb adagokban hozzászitáljuk a porcukrot és azzal is tovább verjük, amíg szép fényes nem lesz a masszánk. 1/3-át félretesszük – ez lesz a máz a sütinken. A mandula kimérjük, felében elkeverjük a fahéjat és több adagban hozzáforgatjuk a maradék habunkhoz.
A többi mandulát is hozzáadjuk és kézzel összeállítjuk a tésztát. 350 g mandula elég hozzá, egy viszonylag ragacsos tésztát kapunk, amit a legegyszerűbben 2 sütőpapír között nyújthatunk ki. A nyújtólapunkra helyezünk egy nagyobb darab papírt, megszórjuk kevés darált mandulával, ráhelyezzük a tésztát, majd befedjük egy másik papírral és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Csillagokat szaggatunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. A félretett mázzal bevonjuk a tetejüket egyesével, a legpraktikusabb egy kisebb méretű kenőkéssel felvinni a masszát. A sütőt 130 fokra melegítjük elő és kb 30 perc alatt megsütjük a csillagjainkat a középső szinten. Nem szabadna megpirulnia a tetejének, így ha szükséges, tegyük lejjebb a sütőben a tepsit.
Természetesen nem kell kétségbe esni akkor sem ha nem marad hófehér a tetejük, nekem az első adag enyhén megpirult, de az íze így is eszméletlen finom és ugyanúgy remekül néz ki! :) Rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, a legideálisabb, ha a pohárkrémhez valókat egy éjszakán át hagyjuk szikkadni még.
Mascarponekrém elkészítése:
A zselatint a csomagoláson feltüntetett módon előkészítjük. Nálam ez így nézett ki: a lapokat egyesével hideg vízbe áztatjuk és 5-7 percig hagyjuk állni. Ezt követően kivesszük őket, kinyomkodjuk és egy edénybe helyezzük. 2 ek forró (de nem forrásban levő) vizet adunk hozzájuk, majd folyamatos keverés mellet feloldjuk őket.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük az összes többi krém alapanyagot a csillagok kivételével. Előkészítjük a poharakat, majd rétegezzük a krémet néhány összetört fahéjas csillaggal. A tetejét megszórjuk fahéjjal, rárakosgatunk 1-2 egész csillagot, de a narancshéj és a mandula is jól áll neki! :) Jól behűtve tálaljuk.
(Ha gyerekek is fogyasztanak majd belőle, akkor természetesen a likőrt helyettesíthetjük például kevés mandula aromával.)