Mascarponés pohárkrém fahéjas csillagokkal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Fahéjas csillag:

  • 3 tojás fehérje
  • 1 csipet só
  • 200 g porcukor
  • 1 nagy ek fahéj
  • fél ek citromlé
  • 350 g darált mandula+50 g a nyújtáshoz

Mascarpone krém:

  • 200 g natúr joghurt
  • 200 g natúr krémtúró (vagy túró kevés tejföllel/tejszínnel lazítva)
  • 200 g mascarpone
  • 2 ek frissen facsart narancslé
  • 1 ek narancslikőr
  • 50 g nádcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 lap zselatin
  • ízlés szerint fahéjas csillagok

Elkészítése:

Fahéjas csillag elkészítése:

A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor kezd keményedni, kisebb adagokban hozzászitáljuk a porcukrot és azzal is tovább verjük, amíg szép fényes nem lesz a masszánk. 1/3-át félretesszük – ez lesz a máz a sütinken. A mandula kimérjük, felében elkeverjük a fahéjat és több adagban hozzáforgatjuk a maradék habunkhoz.

A többi mandulát is hozzáadjuk és kézzel összeállítjuk a tésztát. 350 g mandula elég hozzá, egy viszonylag ragacsos tésztát kapunk, amit a legegyszerűbben 2 sütőpapír között nyújthatunk ki. A nyújtólapunkra helyezünk egy nagyobb darab papírt, megszórjuk kevés darált mandulával, ráhelyezzük a tésztát, majd befedjük egy másik papírral és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk.

Csillagokat szaggatunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. A félretett mázzal bevonjuk a tetejüket egyesével, a legpraktikusabb egy kisebb méretű kenőkéssel felvinni a masszát. A sütőt 130 fokra melegítjük elő és kb 30 perc alatt megsütjük a csillagjainkat a középső szinten. Nem szabadna megpirulnia a tetejének, így ha szükséges, tegyük lejjebb a sütőben a tepsit.

Természetesen nem kell kétségbe esni akkor sem ha nem marad hófehér a tetejük, nekem az első adag enyhén megpirult, de az íze így is eszméletlen finom és ugyanúgy remekül néz ki! :) Rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, a legideálisabb, ha a pohárkrémhez valókat egy éjszakán át hagyjuk szikkadni még.

Mascarponekrém elkészítése:

A zselatint a csomagoláson feltüntetett módon előkészítjük. Nálam ez így nézett ki: a lapokat egyesével hideg vízbe áztatjuk és 5-7 percig hagyjuk állni. Ezt követően kivesszük őket, kinyomkodjuk és egy edénybe helyezzük. 2 ek forró (de nem forrásban levő) vizet adunk hozzájuk, majd folyamatos keverés mellet feloldjuk őket.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük az összes többi krém alapanyagot a csillagok kivételével. Előkészítjük a poharakat, majd rétegezzük a krémet néhány összetört fahéjas csillaggal. A tetejét megszórjuk fahéjjal, rárakosgatunk 1-2 egész csillagot, de a narancshéj és a mandula is jól áll neki! :) Jól behűtve tálaljuk.

(Ha gyerekek is fogyasztanak majd belőle, akkor természetesen a likőrt helyettesíthetjük például kevés mandula aromával.)