Mascarponés meggytorta recept
Hozzávalók:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek hideg víz
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g finomliszt (vagy teljes kiőrlésű)
- 1 kk sütőpor
- 1 tk vaníliaaroma
Meggy réteg:
- 60 dkg meggy
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk fahéj
- 2 ek búzadara
Mascarponés krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból héja
- 0,5 citrom leve
- 3 lapzselatin
Díszítés:
- 10 dkg meggy
- 5 dkg földimogyoró (pirított)
Elkészítése:
Piskóta elkészítése:
Kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformát (22 cm). A tojásokat különválasztjuk. A tojásfehérjékből és a vízből lágy habot készítünk, majd kanalanként adagolva hozzárakjuk a cukrot, és ezzel együtt kemény habot verünk.
Ezután robotgéppel hozzákeverjük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, valamint a vaníliaaromát.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.
170 fokra előmelegítjük a sütőt, és 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát (tűpróba!).
Meggyréteg elkészítése:
Kimagozzuk a meggyeket, teflon lábasban összeforraljuk a cukorral és a fahéjjal.
Ha már felforrt, hozzáadjuk a búzadarát, és 3-4 percig főzzük. Sűrű, lekvárszerű szószt készítünk.
Mascarponés krém:
Hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint. Mély falú edénybe rakjuk a mascarponét, a tejszínt, valamint a cukrot és a vaníliás cukrot.
Ráreszeljük a citrom héját, és kifacsarjuk kb. a felének a levét. Robotgéppel összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tejszínhabnál keményebb krémet kapunk.
Ezután kinyomkodjuk a zselatint, és kis edényben 4 ek vízzel a tűzhelyen feloldjuk (nem forraljuk).
Hozzáöntjük a krémhez, összekeverjük. (A zselatin csomagolásán a hideg krémekre vonatkozó leírást kövessük!)
Összeállítás:
Elkezdjük rétegezni. A piskóta tetejére rakjuk a meggyszószt, szépen egyenletesen eloszlatjuk rajta.
Ezután ráhalmozzuk a mascarponekrémet.
Tetszés szerint díszítsük fel a tortánkat. Én 10 dkg magozott meggyel és pirított mogyoróval díszítettem.
Jól hűtsük be (ha lehet álljon egy éjszakát), és ezután tálaljuk!