Mascarponés meggytorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mascarponés meggytorta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2 ek hideg víz
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g finomliszt (vagy teljes kiőrlésű)
  • 1 kk sütőpor
  • 1 tk vaníliaaroma

Meggy réteg:

  • 60 dkg meggy
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek búzadara

Mascarponés krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citromból héja
  • 0,5 citrom leve
  • 3 lapzselatin

Díszítés:

  • 10 dkg meggy
  • 5 dkg földimogyoró (pirított)

Elkészítése:

Piskóta elkészítése:

Kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformát (22 cm). A tojásokat különválasztjuk. A tojásfehérjékből és a vízből lágy habot készítünk, majd kanalanként adagolva hozzárakjuk a cukrot, és ezzel együtt kemény habot verünk.
Ezután robotgéppel hozzákeverjük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, valamint a vaníliaaromát.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.

170 fokra előmelegítjük a sütőt, és 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát (tűpróba!).

Meggyréteg elkészítése:

Kimagozzuk a meggyeket, teflon lábasban összeforraljuk a cukorral és a fahéjjal.
Ha már felforrt, hozzáadjuk a búzadarát, és 3-4 percig főzzük. Sűrű, lekvárszerű szószt készítünk.

Mascarponés krém:

Hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint. Mély falú edénybe rakjuk a mascarponét, a tejszínt, valamint a cukrot és a vaníliás cukrot.
Ráreszeljük a citrom héját, és kifacsarjuk kb. a felének a levét. Robotgéppel összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tejszínhabnál keményebb krémet kapunk.

Ezután kinyomkodjuk a zselatint, és kis edényben 4 ek vízzel a tűzhelyen feloldjuk (nem forraljuk).
Hozzáöntjük a krémhez, összekeverjük. (A zselatin csomagolásán a hideg krémekre vonatkozó leírást kövessük!)

Összeállítás:

Elkezdjük rétegezni. A piskóta tetejére rakjuk a meggyszószt, szépen egyenletesen eloszlatjuk rajta.
Ezután ráhalmozzuk a mascarponekrémet.

Tetszés szerint díszítsük fel a tortánkat. Én 10 dkg magozott meggyel és pirított mogyoróval díszítettem.

Jól hűtsük be (ha lehet álljon egy éjszakát), és ezután tálaljuk!