Mascarponés hattyú recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 ek víz
- 20 dkg liszt
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom
- 2 lap zselatin
- 5 dl habtejszín
- vanília aroma vagy bourbon vanília
Elkészítése:
A vajat a vízzel és csipetnyi sóval felforraljuk, majd mérsékelt lángra vesszük és beleszórjuk a lisztet. Addig kevergetjük, míg el nem válik az edény falától, ekkor lehúzzuk a tűzről.
Ha kissé kihűlt, egyenként eldolgozva hozzáadjuk a tojásokat. Minden egyes tojást addig kell keverni a tésztához, míg szép, sima, egynemű nem lesz.
Ezután a sütőpapírral ellátott tepsire halmozzuk a tésztát. Hagyományos módon, ha nem akarunk a hattyú formával megbirkózni, kanálnyi adagokat teszünk a papírra, de ezúttal habzsákból nyomunk kis, diónyi méretű, hosszúkás formákat, 20 darabot.
Egymástól kb 4 cm-re, nehogy később összeérjenek. Ez lesz a hattyúnk teste. A következő adaggal pedig S alakú formát nyomunk, ez lesz a hattyúnk nyaka és feje.
Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 15 percig, majd 190 fokra mérsékelt sütőben további 10 percig. A sütő ajtaját az első 15 percben tilos kinyitni, mert a tésztánk összeesik! A kivételt követően szúrjuk meg a fánkokat, hogy a felesleges gőz távozzon belőle.
Ha a tészta kihűlt, egy éles késsel eltávolítjuk a tetejét olyan módon, hogy az alsó része egy üreges, dióbélhez hasonló formát öltsön, a tetejét, pedig amit levágtunk, két felé kell szelni, ez lesz a hattyúnk két szárnya.
Ezt követően megtöltjük a krémmel, ami az alábbi módon készül: a mascarponét felverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citrom levét és a vanília aromát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd mérsékelt tűzön melegítjük. Ha már forr, félre tesszük kissé hűlni.
A habtejszínt felverjük, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverjük. Vigyázva, kis adagokban, hogy ne törjük össze. Ezután a már hűlt zselatint csorgatjuk bele és homogénné dolgozzuk a krémet.
Nyomózsákba töltve megtöltjük az üreges fánk formáinkat, majd a kettévágott tetőket ráillesztjük a habra két oldalról. Végül a hattyú S alakú nyakát illesztjük a krémbe. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Sok sikert a formákhoz és jó étvágyat!
Az első négy alkalommal nekem kacsára jobban hasonlított, de ez senki kedvét ne szegje! :)
Tipp:
Az ekler fánk anyukám specialitása, én azonban mindig is gondolkodtam raja, hogy milyen formában lehetne látványosabbá tenni ezt a szuper édességet. Így jött a hattyú, és szív ötlet, amiből a hattyú lett a népszerűbb a családban, így azt osztom meg. Azóta én férjhez mentem, és életem párja nem kimondottan szereti a habos süteményeket, így a hagyományos krémet is átalakítottam kissé, a mi ízlésünk szerint. Remélem, másnak is elnyeri tetszését!