Mascarponés hattyú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mascarponés hattyú

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 20 ek víz
  • 20 dkg liszt
  • 8 tojás
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom
  • 2 lap zselatin
  • 5 dl habtejszín
  • vanília aroma vagy bourbon vanília

Elkészítése:

A vajat a vízzel és csipetnyi sóval felforraljuk, majd mérsékelt lángra vesszük és beleszórjuk a lisztet. Addig kevergetjük, míg el nem válik az edény falától, ekkor lehúzzuk a tűzről.

Ha kissé kihűlt, egyenként eldolgozva hozzáadjuk a tojásokat. Minden egyes tojást addig kell keverni a tésztához, míg szép, sima, egynemű nem lesz.

Ezután a sütőpapírral ellátott tepsire halmozzuk a tésztát. Hagyományos módon, ha nem akarunk a hattyú formával megbirkózni, kanálnyi adagokat teszünk a papírra, de ezúttal habzsákból nyomunk kis, diónyi méretű, hosszúkás formákat, 20 darabot.

Egymástól kb 4 cm-re, nehogy később összeérjenek. Ez lesz a hattyúnk teste. A következő adaggal pedig S alakú formát nyomunk, ez lesz a hattyúnk nyaka és feje.

Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 15 percig, majd 190 fokra mérsékelt sütőben további 10 percig. A sütő ajtaját az első 15 percben tilos kinyitni, mert a tésztánk összeesik! A kivételt követően szúrjuk meg a fánkokat, hogy a felesleges gőz távozzon belőle.

Ha a tészta kihűlt, egy éles késsel eltávolítjuk a tetejét olyan módon, hogy az alsó része egy üreges, dióbélhez hasonló formát öltsön, a tetejét, pedig amit levágtunk, két felé kell szelni, ez lesz a hattyúnk két szárnya.

Ezt követően megtöltjük a krémmel, ami az alábbi módon készül: a mascarponét felverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citrom levét és a vanília aromát. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd mérsékelt tűzön melegítjük. Ha már forr, félre tesszük kissé hűlni.

A habtejszínt felverjük, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverjük. Vigyázva, kis adagokban, hogy ne törjük össze. Ezután a már hűlt zselatint csorgatjuk bele és homogénné dolgozzuk a krémet.

Nyomózsákba töltve megtöltjük az üreges fánk formáinkat, majd a kettévágott tetőket ráillesztjük a habra két oldalról. Végül a hattyú S alakú nyakát illesztjük a krémbe. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Sok sikert a formákhoz és jó étvágyat!

Az első négy alkalommal nekem kacsára jobban hasonlított, de ez senki kedvét ne szegje! :)

Tipp:

Az ekler fánk anyukám specialitása, én azonban mindig is gondolkodtam raja, hogy milyen formában lehetne látványosabbá tenni ezt a szuper édességet. Így jött a hattyú, és szív ötlet, amiből a hattyú lett a népszerűbb a családban, így azt osztom meg. Azóta én férjhez mentem, és életem párja nem kimondottan szereti a habos süteményeket, így a hagyományos krémet is átalakítottam kissé, a mi ízlésünk szerint. Remélem, másnak is elnyeri tetszését!