Mákos zserbó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 ek porcukor
- csipet só
- 5 g élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 ek tejföl
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
Töltelék:
- szilvalekvár (vagy bármilyen más is jó bele ízlés szerint)
- 15 dkg darált mák
- 10-12 dkg porcukor (lekvár ha édesebb lehet kevesebb a cukor)
- reszelt citromhéj
- ízlés szerint fahéj
Tetejére:
- 150 g jó minőségű étcsokoládé és mandula szeletek
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, addig a többi hozzávalót a keverőgépbe készítjük, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk. A keverőgép dagasztókarjával addig keverjük, amíg szép sima, fényes lesz a tészta, majd három részre osztjuk és letakarva pihentetjük.
A mákot összekeverjük a cukorral, citromhájjal és a fahéjjal.
A tésztákat tepsi méretűre nyújtjuk, kb 40*25 cm-es lapokká.
Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, majd az első tésztalapot ráfektetjük. Jó vastagon megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a fél adag máktölteléket. A 2. tésztalapot ráhelyezzük és utána megismételjük a lekvár, mák műveletet, végül rátesszük az utolsó tésztalapot. Megkenjük a megmaradt tojásfehérjével és megszurkáljuk villával.
180 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütjük, vagy amíg szép piros nem lesz.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a kihűlt tészta tetejére kenjük. Megszórjuk mandula szeletekkel. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.