Mákos zserbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek porcukor
  • csipet só
  • 5 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 ek tejföl
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna

Töltelék:

  • szilvalekvár (vagy bármilyen más is jó bele ízlés szerint)
  • 15 dkg darált mák
  • 10-12 dkg porcukor (lekvár ha édesebb lehet kevesebb a cukor)
  • reszelt citromhéj
  • ízlés szerint fahéj

Tetejére:

  • 150 g jó minőségű étcsokoládé és mandula szeletek

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, addig a többi hozzávalót a keverőgépbe készítjük, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk. A keverőgép dagasztókarjával addig keverjük, amíg szép sima, fényes lesz a tészta, majd három részre osztjuk és letakarva pihentetjük.

A mákot összekeverjük a cukorral, citromhájjal és a fahéjjal.

A tésztákat tepsi méretűre nyújtjuk, kb 40*25 cm-es lapokká.

Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, majd az első tésztalapot ráfektetjük. Jó vastagon megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a fél adag máktölteléket. A 2. tésztalapot ráhelyezzük és utána megismételjük a lekvár, mák műveletet, végül rátesszük az utolsó tésztalapot. Megkenjük a megmaradt tojásfehérjével és megszurkáljuk villával.

180 fokra előmelegített sütőben kb fél órát sütjük, vagy amíg szép piros nem lesz.

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a kihűlt tészta tetejére kenjük. Megszórjuk mandula szeletekkel. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.