Mákos-krémes süti recept
Hozzávalók:
Gyúrt tésztához:
- 18 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 csomag sütőpor
A piskótához:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek cukor
- 15 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
A krémhez:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
A csokimázhoz:
- 9 dkg tej tortabevonó
- 3 ek olaj
Elkészítése:
A gyúrt tésztához a hozzávalókat géppel összedolgozzuk, és két részre osztjuk.
Kinyújtjuk mindegyiket egyforma lapra, és az egyiket egy kb. 23 x 32 cm-es tepsibe téve világosra sütjük (180 fok), és félretesszük hűlni.
A másik lapot másik tepsibe helyezzük, alálisztezünk. Szükségtelen kenni, ha bevonatos a tepsi.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésik keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sütőport és a darált mákot. Alaposan elkeverjük, majd beleforgatjuk óvatosan a felvert tojáshabot.Ezt a piskótamasszát rákenjük a tepsibe tett nyers, gyúrt tésztára.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (160-170) megsütjük.
A krémhez a vajat kikeverjük a cukorral. A pudingport a 3 dl tejjel elkeverjük, és pudingot főzünk belőle. Ha a vajas krém és a puding egyforma hőmérsékletű, összekeverjük. Mindig a krémbe kell rakni kanalanként a pudingot, akkor szép egynemű lesz, és nem csapódik ki belőle semmi.
Ez a krém kerül a már kisült és kihűtött tésztára. Szépen elkenjük rajta, és rárakjuk a már kisütött legelső lapot.
A csokimázat (gőz felett 3 evőkanál olajjal megolvasztott tejbevonó) egyenletesen a fedőlapra kenjük.
Tipp:
A sütemény tetejére fehér csokit is lehet olvasztani, így érdekesebb végeredményt kapunk.
A mákos-krémes süti kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 25 g