Mákos-krémes süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Gyúrt tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk sütőpor

A krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej

A csokimázhoz:

  • 9 dkg tej tortabevonó
  • 3 ek olaj

Elkészítése:

A gyúrt tésztához a hozzávalókat géppel összedolgozzuk, és két részre osztjuk.

Kinyújtjuk mindegyiket egyforma lapra, és az egyiket egy kb. 23 x 32 cm-es tepsibe téve világosra sütjük (180 fok), és félretesszük hűlni.

A másik lapot másik tepsibe helyezzük, alálisztezünk. Szükségtelen kenni, ha bevonatos a tepsi.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésik keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a sütőport és a darált mákot. Alaposan elkeverjük, majd beleforgatjuk óvatosan a felvert tojáshabot.Ezt a piskótamasszát rákenjük a tepsibe tett nyers, gyúrt tésztára.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (160-170) megsütjük.

A krémhez a vajat kikeverjük a cukorral. A pudingport a 3 dl tejjel elkeverjük, és pudingot főzünk belőle. Ha a vajas krém és a puding egyforma hőmérsékletű, összekeverjük. Mindig a krémbe kell rakni kanalanként a pudingot, akkor szép egynemű lesz, és nem csapódik ki belőle semmi.

Ez a krém kerül a már kisült és kihűtött tésztára. Szépen elkenjük rajta, és rárakjuk a már kisütött legelső lapot.

A csokimázat (gőz felett 3 evőkanál olajjal megolvasztott tejbevonó) egyenletesen a fedőlapra kenjük.

Tipp:

A sütemény tetejére fehér csokit is lehet olvasztani, így érdekesebb végeredményt kapunk.