Mákos gubafelfújt recept
Elkészítése:
A kiflit ízlés szerint karikázzuk fel. Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal.
A tejszínt és a tejet melegítsük össze, majd a kiflikarikák felét 1-2 percig áztassuk benne, hogy kicsit megszívja magát. Ezután szűrőkanállal szedjük ki és egyenletesen terítsük el a kivajazott sütőformában.
Ezután kanalazzuk rá a lekvárt, (én szilvalekvárt tettem rá, de ízlés szerint bármilyen lekvárt használhatunk) majd egyenletesen simítsuk el.
A darált mákot keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a mazsolával. Ezután a mákos keverékkel szórjuk meg a lekvár tetejét.
A maradék kiflikarikákat szintén áztassuk meg a tejszínes keverékbe, majd fedjük be vele a mákos réteget.
A tojások sárgáját keverjük habosra 1 ek cukorral, majd keverjük hozzá a maradék tejszínes-tejes keveréket. Ezután óvatosan öntsük rá a kifli tetejére, majd hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli magába szívja.
A tojások fehérjét egy evőkanál kristálycukorral verjük kemény hab, majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a kifli szép színt kap.
Ekkor vegyük ki a sütőből, majd simítsuk rá egyenletesen a keményre felvert tojáshabot. Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd mérsékeljük a hőfokot és 15-20 perc alatt szárítsuk meg a habot a tetején.
Tálaláskor ízlés szerint vágjuk fel, majd langyosan kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

