Mákos gubafelfújt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 db kifli
  • 3 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • porcukor
  • darált mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 ek szilvalekvár
  • reszelt citromhéj
  • mazsola
  • vaj

Elkészítése:

A kiflit ízlés szerint karikázzuk fel. Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal.

A tejszínt és a tejet melegítsük össze, majd a kiflikarikák felét 1-2 percig áztassuk benne, hogy kicsit megszívja magát. Ezután szűrőkanállal szedjük ki és egyenletesen terítsük el a kivajazott sütőformában.

Ezután kanalazzuk rá a lekvárt, (én szilvalekvárt tettem rá, de ízlés szerint bármilyen lekvárt használhatunk) majd egyenletesen simítsuk el.

A darált mákot keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, és a mazsolával. Ezután a mákos keverékkel szórjuk meg a lekvár tetejét.

A maradék kiflikarikákat szintén áztassuk meg a tejszínes keverékbe, majd fedjük be vele a mákos réteget.

A tojások sárgáját keverjük habosra 1 ek cukorral, majd keverjük hozzá a maradék tejszínes-tejes keveréket. Ezután óvatosan öntsük rá a kifli tetejére, majd hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli magába szívja.

A tojások fehérjét egy evőkanál kristálycukorral verjük kemény hab, majd felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a kifli szép színt kap.

Ekkor vegyük ki a sütőből, majd simítsuk rá egyenletesen a keményre felvert tojáshabot. Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd mérsékeljük a hőfokot és 15-20 perc alatt szárítsuk meg a habot a tetején.

Tálaláskor ízlés szerint vágjuk fel, majd langyosan kínáljuk.