Mákos-diós-túrós beigli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 6 rúdhoz:
A tésztához:
- 70 dkg liszt
- 27 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- kb 2 dl tej
Diótöltelék :
- 25 dkg darált dió
- 18 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 ek baracklekvár
- 5dkg mazsola
- reszelt citromhéj
- narancshéj
Máktöltelék:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
- reszelt citrom
- narancs héj
Túrótöltelék :
- 20 dkg túró
- 4 dkg cukor
- 2 dkg búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg mazsola
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el, hogy kenhető állagú legyen. A darált diót, a tejet és a baracklekvárt felforraljuk, beleszórjuk a mazsolát és a reszelt citrushéjakat. A máktölteléket is hasonlóképp készítjük el. A túró töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A lisztre rácsipkedjük a margarint, elmorzsoljuk, az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben, majd porcukorral a lisztes alaphoz gyúrjuk. Fél órát pihentetjük a hűtőben, majd 6 részre osztjuk és szabályos téglalap alakúra nyújtjuk. Kettőt megtöltünk mákkal, kettőt diával és kettőt túróval.
Szorosan feltekerjük, majd kizsírozott, kilisztezett tepsibe helyezzük. Megszurkáljuk őket pár helyen, majd tojássárgájával lekenjük. Miután megszáradt, lekenjük a fehérjével is. Hűvös helyen 1 éjszakát pihentetjük, majd reggel megismételjük a kenést. Előmelegített sütőben, lassú tűzön (kb 160 fok) 45-55 percig sütjük.
Sokáig elálló karácsonyi sütemény.