Máglyarakás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5-6 szikkadt péksüti (zsemle, kifli, teljes kiőrlésű buci, rozsos zsemle)
- darált dió
- baracklekvár
- 2 dl tej
- kevés mazsola vagy aszalt vörös áfonya
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- csipet só
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 4 evőkanál barna nádcukor
- 4 alma
- kevés vaj
- pici fahéj és csillagánizs őrlemény
- 4 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
Egy közepes tepsit vajjal kikenjük és megszórjuk zsemlemorzsával. A zsemléket felkockázzuk, majd meglocsoljuk tejjel és hagyjuk, hogy teljesen beszívja.
Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük és kevés vajon megpárolom a barna cukor 1/3-ad részével, majd beleszórjuk a fűszereket, kevés citromlével megöntözzük, majd kihűtjük. A tojás sárgákat a többi cukorral habosra keverjük és a darált diót beleforgatjuk, majd jól elkeverjük.
Az áztatott zsemléket a tepsibe simítjuk és az előtte beáztatott mazsolát vagy áfonyát is rászórjuk. A párolt almát szépen eligazítjuk a tetején és melegített baracklekvárt csurgatunk rá, de csak keveset. Ezután ráöntjük a tojásos öntetet, majd sütőbe toljuk 20 percre sülni vagy addig, míg barnulni nem kezd (160 fokon, légkeveréssel sütjük).
Addig a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verek 2 evőkanál baracklekvárt is keverünk hozzá.
Kivesszük a tepsit a sütőből és rákenjük óvatosan a habot. Visszatoljuk a sütőbe és 140 fokon szárítjuk, míg szépen megsül a hab a tetején. Halványbarnának kell lennie.
Én azonnal nem veszem ki, míg hűl a sütő, addig benthagyom, hogy ne essen össze a hab a tetején. Ha teljesen kihűlt, szépen kockára szeletelve kínálom.