Máglyarakás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 5-6 szikkadt péksüti (zsemle, kifli, teljes kiőrlésű buci, rozsos zsemle)
  • darált dió
  • baracklekvár
  • 2 dl tej
  • kevés mazsola vagy aszalt vörös áfonya
  • 4 tojás sárgája
  • csipet só
  • 4 tojásfehérje
  • 4 evőkanál barna nádcukor
  • 4 alma
  • kevés vaj
  • pici fahéj és csillagánizs őrlemény
  • 4 evőkanál kristálycukor

Elkészítése:

Egy közepes tepsit vajjal kikenjük és megszórjuk zsemlemorzsával. A zsemléket felkockázzuk, majd meglocsoljuk tejjel és hagyjuk, hogy teljesen beszívja.

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük és kevés vajon megpárolom a barna cukor 1/3-ad részével, majd beleszórjuk a fűszereket, kevés citromlével megöntözzük, majd kihűtjük. A tojás sárgákat a többi cukorral habosra keverjük és a darált diót beleforgatjuk, majd jól elkeverjük.

Az áztatott zsemléket a tepsibe simítjuk és az előtte beáztatott mazsolát vagy áfonyát is rászórjuk. A párolt almát szépen eligazítjuk a tetején és melegített baracklekvárt csurgatunk rá, de csak keveset. Ezután ráöntjük a tojásos öntetet, majd sütőbe toljuk 20 percre sülni vagy addig, míg barnulni nem kezd (160 fokon, légkeveréssel sütjük).

Addig a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verek 2 evőkanál baracklekvárt is keverünk hozzá.

Kivesszük a tepsit a sütőből és rákenjük óvatosan a habot. Visszatoljuk a sütőbe és 140 fokon szárítjuk, míg szépen megsül a hab a tetején. Halványbarnának kell lennie.

Én azonnal nem veszem ki, míg hűl a sütő, addig benthagyom, hogy ne essen össze a hab a tetején. Ha teljesen kihűlt, szépen kockára szeletelve kínálom.