Linzertorta recept
Hozzávalók:
Töltelék:
- 1 citrom reszelt héja
- 4-5 evőkanál meggylekvár
- 1-2 evőkanál citromlé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mazsola
- 1/2 dl rum
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 dkg tehéntúró
- 1 üveg meggybefőtt
Tészta:
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 5 evőkanál tej
- 1/2 evőkanál citromlé
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg cukor
- 20 dkg lágy vaj vagy margarin
- 50 dkg liszt
Elkészítése:
Elkészítjük a tölteléket:
A meggybefőttet lecsöpögtetjük, a túrót áttörjük, és kikeverjük a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, ízesítjük porcukorral, vaníliás cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal, végül beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.
A tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, és félórát pihentetjük. Az első tésztacipót vékonyra kisodorjuk, megkenjük lekvárral, feltekerjük, mint a bejglit, és hűtőbe tesszük. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, zsemlemorzsával meghintünk.
A következő tésztát kerekre nyújtjuk, belerakjuk a tortaformába, megszórjuk a meggyel. Rátesszük a következő lapot, erre jön a túrótöltelék. Elővesszük a lekvárral töltött linzerrudat, félcentis szeletekre vágjuk, és szép sorban rárakjuk a túrótöltelékre. Forró sütőbe tesszük, kis idő múlva takarékra állítjuk a sütőt, és 1 órát sütjük a tortát.
Ha megsült, kihűtjük, levesszük a tortakarimát, és tálra csúsztatjuk. Tálalás előtt megszórjuk kevés vaníliás porcukorral.
A linzertorta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 34 g
Zsír: 11 g