Linzertorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Töltelék:

  • 1 citrom reszelt héja
  • 4-5 evőkanál meggylekvár
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 2 tojás
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 üveg meggybefőtt

Tészta:

  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 5 evőkanál tej
  • 1/2 evőkanál citromlé
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 50 dkg liszt

Elkészítése:

Elkészítjük a tölteléket:

A meggybefőttet lecsöpögtetjük, a túrót áttörjük, és kikeverjük a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, ízesítjük porcukorral, vaníliás cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal, végül beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.

A tészta elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, és félórát pihentetjük. Az első tésztacipót vékonyra kisodorjuk, megkenjük lekvárral, feltekerjük, mint a bejglit, és hűtőbe tesszük. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, zsemlemorzsával meghintünk.

A következő tésztát kerekre nyújtjuk, belerakjuk a tortaformába, megszórjuk a meggyel. Rátesszük a következő lapot, erre jön a túrótöltelék. Elővesszük a lekvárral töltött linzerrudat, félcentis szeletekre vágjuk, és szép sorban rárakjuk a túrótöltelékre. Forró sütőbe tesszük, kis idő múlva takarékra állítjuk a sütőt, és 1 órát sütjük a tortát.

Ha megsült, kihűtjük, levesszük a tortakarimát, és tálra csúsztatjuk. Tálalás előtt megszórjuk kevés vaníliás porcukorral.