Tökös-mákos linzer recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1-2 evőkanál tejföl
- reszelt citromhéj
- 1 vaníliás cukor
- pici só
- fél sütőpor
Töltelékhez:
- 20-30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
- pici vaj vagy margarin
- 2 dl tej
- 15 dkg cukor
- reszelt narancshéj
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg zsemlemorzsa
- őrölt fahéj
- csipetnyi só
- a kenéshez 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a citromhéjat, majd a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Pihentessük a tésztát kb. egy órát a hűtőben! Közben a sütőtököt apró kockákra vágjuk , és kevés vajon 1-2 percig megfuttatjuk. A tejet a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd beleöntjük az összes többi hozzávalót, és sűrű masszává főzzük (2-3 perc). Végül belekeverjük a sütőtököt is. A tészta kétharmadát 3-4 mm-re nyújtjuk, tepsibe helyezzük, és 180 fokos sütőben világos zsemleszínűre sütjük (még mák nélkül). Majd az így megsült tésztára helyezzük a tölteléket. A maradék tésztából kis rácsokat sodrunk (vagy kinyújtva vékony csíkokat vágunk) és rácsosan a töltelékre helyezzük. A tésztacsíkokat megkenjük tojássárgájával és a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve is tálalhatjuk, de anélkül is finom.