Tökös-mákos linzer

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • reszelt citromhéj
  • 1 vaníliás cukor
  • pici só
  • fél sütőpor

Töltelékhez:

  • 20-30 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • pici vaj vagy margarin
  • 2 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • reszelt narancshéj
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • a kenéshez 1 tojássárgája

Elkészítése:
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a citromhéjat, majd a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Pihentessük a tésztát kb. egy órát a hűtőben! Közben a sütőtököt apró kockákra vágjuk , és kevés vajon 1-2 percig megfuttatjuk. A tejet a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd beleöntjük az összes többi hozzávalót, és sűrű masszává főzzük (2-3 perc). Végül belekeverjük a sütőtököt is. A tészta kétharmadát 3-4 mm-re nyújtjuk, tepsibe helyezzük, és 180 fokos sütőben világos zsemleszínűre sütjük (még mák nélkül). Majd az így megsült tésztára helyezzük a tölteléket. A maradék tésztából kis rácsokat sodrunk (vagy kinyújtva vékony csíkokat vágunk) és rácsosan a töltelékre helyezzük. A tésztacsíkokat megkenjük tojássárgájával és a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve is tálalhatjuk, de anélkül is finom.