Világ finoma (mézes) recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 5 dkg zsír
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk szódabikarbóna
- 4 ek tej
- 4 ek olvasztott méz
Krémhez:
- 6 dl tej 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje kemény habja
- 4 ek liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 ek zselatin
A lapok kenéséhez alsó és a 3. laphoz:
- 3-4 vegyes ízű vagy meggylekvár
A 2. laphoz:
- 2 ek. baracklekvár
Csokimázhoz:
- 15 dkg ét tortabevonó + 1 ek. olaj
- 7-8 dkg fehér csokoládé + 1tk olaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 cipót formálunk,kisodorjuk 25×39 cm-es tepsi nagyságúra és tepsi hátán megsütjük.
A krém készítése:
A tejet a liszttel, tojás sárgával, cukrokkal felfőzzük, ha kihűlt hozzákeverjük a tojásfehérjehabot.
Hozzákeverjük a kihabosított margarint.
A krémből 1 dl-re való mennyiséget kiveszünk, és egy kicsit felmelegítjük, a zselatint feloldjuk benne és a krémmel jó habosra keverjük.
Rövid időre betesszük a hűtőbe dermedni.
Addig az alsó lapot megkenjük “pirosas”, vegyes lekvárral vékonyan, valamint a 3. lapot.
A 2. lapot sárgabaracklekvárral.
A krémet 3 részre osztjuk, megtöltjük a lapokat,a 4. lappal befedjük.
Két edényben vízgőz felett a csokikat az olajjal felolvasztjuk. Gyorsan dolgozunk vele, mivel gyorsan dermed. Először a barna csokival bevonjuk a tészta tetejét.
A fehér csokival hosszában csíkokat folyatunk,egy kés hegyével a fehér csokit a barna bevonaton keresztben “húzkodjuk”.
Egy napig állni hagyjuk és utána szeleteljük.
Nagyon finom, édesanyám receptje volt.