Lekváros buktagombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg rétes liszt
- 1,3 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg porcukor
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg vaj
- csipet só
- tölteléknek ízlés szerinti lekvár
Hempergetéshez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 8-10 dkg darált dió
Elkészítése:
Tegyük bele a kenyérsütőgép üstjébe a hozzávalókat, majd dagasszuk meg a tésztát. Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd vágjuk fel 7×7 cm-es kockákra. (15-16 db legyen) Ezután minden tésztakocka közepére tegyünk egy kanál lekvárt, majd a két szélét behajtva formázzunk belőle gombócokat.
A megformázott gombócokat először forgassuk bele olvasztott vajba, majd hempergessük meg a darált dióba. Ezután egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük szorosan egymásmellé az elkészült gombócokat, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kelesszük még 15-20 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)A sütési idő felénél takarjuk le egy sütőpapírral, nehogy a teteje megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a buktagombócokat, majd úgy kínáljuk.