Lekváros buktagombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg rétes liszt
  • 1,3 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • tölteléknek ízlés szerinti lekvár

Hempergetéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 8-10 dkg darált dió

Elkészítése:

Tegyük bele a kenyérsütőgép üstjébe a hozzávalókat, majd dagasszuk meg a tésztát. Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd vágjuk fel 7×7 cm-es kockákra. (15-16 db legyen) Ezután minden tésztakocka közepére tegyünk egy kanál lekvárt, majd a két szélét behajtva formázzunk belőle gombócokat.

A megformázott gombócokat először forgassuk bele olvasztott vajba, majd hempergessük meg a darált dióba. Ezután egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyük szorosan egymásmellé az elkészült gombócokat, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten kelesszük még 15-20 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)A sütési idő felénél takarjuk le egy sütőpapírral, nehogy a teteje megégjen.

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a buktagombócokat, majd úgy kínáljuk.