Kürtőskalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Ehhez a süteményhez szükségünk van 6 db sörös dobozra. Gondosan lemossuk, majd alufóliával teljesen befedjük és felhasználásig félretesszük.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra és csíkokra vágjuk derelyevágóval a nyújtófa mellett.
A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson. Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, minta sodrófával nyújtanánk valamit. Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz! Mielőtt cukros dióba, vagy fahéjas cukorba forgatjuk kenjük meg tojással – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!
Meghempergetjük a cukros dióban és egy tepsire helyezzük felállítva. 200 fokos forró, előmelegített sütőbe téve megsütjük. (Kb. 20-25 perc )
Várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha a feltekerésnél pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.