Kürtőskalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kürtőskalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 6 ek cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 ek vanília aroma
  • csipet só

Továbbá:

  • cukor
  • darált dió
  • 1 tojás

Elkészítése:

Ehhez a süteményhez szükségünk van 6 db sörös dobozra. Gondosan lemossuk, majd alufóliával teljesen befedjük és felhasználásig félretesszük.

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.

Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra és csíkokra vágjuk derelyevágóval a nyújtófa mellett.

A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson. Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, minta sodrófával nyújtanánk valamit. Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz! Mielőtt cukros dióba, vagy fahéjas cukorba forgatjuk kenjük meg tojással – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!

Meghempergetjük a cukros dióban és egy tepsire helyezzük felállítva. 200 fokos forró, előmelegített sütőbe téve megsütjük. (Kb. 20-25 perc )

Várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha a feltekerésnél pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.

A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.