Mézeskalács házikó recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 1/2 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
- (olcsóbb megoldás az őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg)
- 3 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 125 ml méz
Az összeragasztáshoz:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg porcukor
Elkészítése:
A mézet és a margarint megmelegítjük. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel vágjuk ki a házikó darabjait és sütőpapírral bélelt tepsibe süssük meg. Vigyázzunk vele, mert hamar barnul. Az összeragasztáshoz a tojás fehérjét és a porcukrot gőz fölött verjük fel, rakjuk zacskóba, aminek kis lyukat vágjunk a sarkára. A házikó összeillő részeire nyomjunk belőle, ,,ragasszuk,, oda vele.
Támasszuk ki az oldalfalakat, míg meg nem köt a máz.
Díszíthetjük színes cukrokkal, dióbéllel, mazsolával is.