Mézeskalács házikó

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Mézeskalács házikó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
  • (olcsóbb megoldás az őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg)
  • 3 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 125 ml méz

Az összeragasztáshoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

Elkészítése:
A mézet és a margarint megmelegítjük. Az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. Lassan áll össze a kezünk melegétől, de ne tegyünk hozzá vizet. A mézes tésztát pár órán keresztül pihentetni kell a hűtőben, mielőtt kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle, de fóliába csomagolva a hűtőben néhány napig is eláll. Egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Késsel vágjuk ki a házikó darabjait és sütőpapírral bélelt tepsibe süssük meg. Vigyázzunk vele, mert hamar barnul. Az összeragasztáshoz a tojás fehérjét és a porcukrot gőz fölött verjük fel, rakjuk zacskóba, aminek kis lyukat vágjunk a sarkára. A házikó összeillő részeire nyomjunk belőle, ,,ragasszuk,, oda vele.
Támasszuk ki az oldalfalakat, míg meg nem köt a máz.
Díszíthetjük színes cukrokkal, dióbéllel, mazsolával is.